• ÇERKES SOYKIRIMI / Çerkeslerin Kanayan Yarası: Suçların Suçu Soykırım
(Karikatür Albümü)
ISBN: 978-605-5952-46-4
Sayfa Sayısı: 64

2014, Çerkes Soykırımı ve büyük sürgünün 150’nci yılıydı…
Bu zulüm, yaşayanların aktardığı şahitliklerin yanı sıra, soykırımda bizzat misyon üstlenen komutanlarca kaleme alınan anılarla da sabit bir husus. Ve bu zulmün mağdurlarının torunları, 150 yıl önce dağıtıldıkları dünyanın kırk ülkesinde hâlâ etno-kültürel varlıklarını korumak için mücadele veriyor.
Böylesine geniş kapsamlı ve olumsuz etkileri bir buçuk asırdır süren bu soykırım ve sürgün, uluslararası camiada ağırlığına denk bir aksülamel bulmadı şimdiye kadar.
Ancak artık şartlar değişiyor.
21. yüzyılın getirdiği enformasyon teknolojileri, uluslararası gündemi sadece bir takım devletlerin belirleme tekelini kırmış vaziyette. İyi organize olan topluluklar, enformasyon teknolojilerini de iyi kullanmak kaydıyla diğer toplumların algısını etkileyebilmekte, bu yolla oluşturdukları kamuoyu gücüyle büyük devletlerin gündeminde pekala kendilerine yer bulabilmektedirler.
Nitekim, tarihin tozlu sayfalarında unutulmaya terk edilmiş bir mesele olan Çerkes soykırımı ve sürgününün son 10 yılda su yüzüne çıkmaya başlaması bu gelişmelerin bir sonucudur. Konuya sahip çıkan ve bu teknolojileri iyi kullanan yeni nesiller sayesinde artık daha çok kişi Çerkes soykırımından haberdardır.
Ancak, kamuoyu oluşturmada son derece etkili olan ve anlatıları zihinlerde kristalize edecek görsel malzeme pek fazla yok maalesef. Sebebi de malum; bu cürmün işlendiği dönemde fotoğrafın -ve tabii ki hareketli görüntü kaydının da- henüz olmaması... O dönemden bize ulaşan görsel miras kırık dökük bir kaç illüstrasyondan ibaret ne yazık ki. Halbuki hala kanayan bir yara olan Çerkes soykırımı ve sürgününü zihinlerde biraz daha belirgin kılacak görsel malzemelere o kadar çok ihtiyacımız var ki…
İşte “Çerkeslerin Kanayan Yarası: Suçların Suçu Soykırım” konulu karikatür yarışması bu düşüncelerle düzenlendi. 20 ülkeden, 46 karikatüristin, 108 eseriyle katıldığı yarışma alanında bir ilk oldu. Jürice yayınlanmaya değer bulunan eserler de bu albümde bir araya getirildi.
Yayılmasını ve maksadına uygun bir etki oluşturmasını diliyoruz.

Yarışmada dereceler şu şekilde paylaşılmıştı:

1. Oleksy Kustovsky (iki eseri birden /Ukrayna )
2. Peiman Mirzaei (Avustralya)
3. Mehmet Zeber (Balıkesir)

 MANSİYONLAR:
1. Mansiyon: Valentin Georgiev (Bulgaristan)
2. Mansiyon: Mehmet Kahraman (Bursa)
3. Mansiyon: Sait Munzur (Ankara)

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi

ÇERKES SOYKIRIMI / Çerkeslerin Kanayan Yarası: Suçların Suçu Soykırım

  • 60,00TL